Między przeszłością a przyszłością

– Wnętrze zawieszone między wspomnieniami –

Metrów
Użytkownik
WYZWANIE:

Zaprojektowanie nowoczesnego i ponadczasowego wnętrza, w które będzie można wpisać antyki będące w rodzinie Inwestorki od lat oraz stworzenie jak największej otwartej przestrzeni wewnątrz.

podłoga ze starych desek

Projekt apartamentu jest próbą połączenia starego z nowym – jako realizacja stanowił dla nas niemałe wyzwanie. Głównym życzeniem Inwestorki było zachowanie mebli, które miały dla niej wartość sentymentalną i stworzenie przestrzeni, w której będą we właściwy sposób wyeksponowane, jednocześnie nie przytłaczając wnętrza. Wszystko to miało współgrać z zamiłowaniem do naturalnych materiałów i szkła.

By osiągnąć wymagany efekt zdecydowałyśmy się na kilka kluczowych elementów:
1. Wyeksponowanie antyków na tle bieli – otoczenie oraz wszystkie dodane elementy są szklane lub w odcieniach bieli. Ze względu na zróżnicowanie stylistyczne wykorzystanych mebli zdecydowałyśmy się również na odnowienie ich w taki sposób, by możliwie ujednolicić ich kolorystykę.
2. Otwarcie i przeszklenie możliwie jak największej ilości ścian – w ten sposób przestrzeń wydaje się być większa, a wąski hol i długa sypialnia mają więcej naturalnego światła
3. Połączenie nowoczesności z przeszłością poprzez unikatowy projekt posadzki z drewna rozbiórkowego – specjalnie przygotowanego i uzdatnionego do takiego wykorzystania. Kolor drewna nawiązuje do antyków i stanowi pomost pomiędzy elementami nowoczesnymi a pamiątkami. Deski zostały również ułożone w taki sposób, by podkreślić podział funkcjonalny przestrzeni.
4. Odsłonięcie betonu na suficie – ten element szaleństwa podkreśla surowość wnętrza i nadaje mu charakteru. Sufit został odsłonięty nad całym salonem oraz w części sypialni.

stare meble w salonie
minimalistyczna kuchnia w zabudowanej szafie

Jednym z ciekawszych elementów jest ukryta w salonie kuchnia. Cały aneks ze sprzętami, płytą i zlewozmywakiem został schowany w zabudowie, która po zamknięciu zlewa się ze ścianą. Uzupełnieniem przestrzeni roboczej jest wyspa obudowana postarzanym szkłem. Wyeliminowałyśmy z niej wszystkie sprzęty, by nie zakłócać odbioru wnętrza, a lustro powoduje, że cały monolit delikatnie znika odbijając na swojej powierzchni posadzkę.  Delikatnie postarzana tafla nadaje niepowtarzalny efekt w połączeniu z antykami i powoduje, że odbijające się w niej elementy przywodzą na myśl stare fotografie. Wnęka po odsłonięciu oraz blaty zostały wykonane z białego granitu.

niewidoczna kuchnia w bieli
przeszklony gabinet z ruchomą ścianą

Ze względu na układ holu zdecydowałyśmy się na wyburzenie wszystkich ścian i zastąpienie ich przeszkleniami. W ten sposób kręty i ciemny hol rozświetlił się wpadającym przez okna gabinetu światłem.
Od strony wejścia przygotowałyśmy przeszkloną garderobę wykończoną wewnątrz ciemnym fornirem, który nadaje tej przestrzeni klasy.
Ściana wydzielająca gabinet stanowiła dla nas największe wyzwanie – jednocześnie miała zniknąć i dać możliwość zamknięcia, by w razie konieczności służyć za pokój gościnny. Zdecydowałyśmy się na składaną konstrukcję w spawanej ramie z jednym stałym modułem. Pozostała część składa się w harmonijkę na wolnej ścianie. Od wewnątrz zostały poprowadzone szyny pod zasłonę, która w przypadku nocowania gości zapewni konieczną intymność, a jednocześnie ociepli wnętrze. 

elegancka garderoba w szkle

Podobny zabieg zastosowałyśmy w sypialni i przylegającej do niej łazience. Długie i wąskie pomieszczenie zyskało po wyeliminowaniu zbędnych ścian, tworząc przy tym elegancki salon kąpielowy. Jedyny element oddzielający łazienkę to szklana ścianka w spawanej ramie.
By jeszcze bardziej podkreślić połączenie obu stref, zaproponowałyśmy przeciągnięcie kamiennych płytek z białego marmuru z przestrzeni łazienki w zagłówek łóżka. Nieregularny rysunek listew dylatacyjnych w kamieniu współgra z czarną armaturą i detalami. Dodatkową ozdobą jest wolnostojące umywalka na marmurowym postumencie uzupełniona wiszącą z sufitu baterią.
Zależało nam również na ujednoliceniu posadzki w obu pomieszczeniach, dlatego zdecydowałyśmy się na mikrocement w odcieniu zbliżonym do betonowego sufitu. Elementem łączącym go z resztą apartamentu są pojedyncze deski zatopione w posadzkę.

salon kąpielowy w sypialni

Druga łazienka ze względu na swoją niewielką szerokość została bardziej zunifikowana kolorystycznie. Ściany i posadzka zostały wykonane w całości z płytek kamiennych. Jedynymi elementami, które z nimi kontrastują jest ściana w prysznicu z ciemnym muralem przypominającym historyczny portret oraz wykonana na zamówienie zabudowana kamienna umywalka. Przechowywanie jest ukryte pod umywalką (szafki mają również front z tego samego kamienia) i w szafce powyżej wykończonej lustrem powiększającym przestrzeń. Otwarty prysznic z wbudowaną w sufit deszczownicą daje wrażenie większej przestronności.

kamienne płytki

Układ funkcjonalny


układ funkcjonalny mieszkania
Potrzebujesz projektu? Zapytaj o wycenę!
skontaktuj się
O NAS
Zajmujemy się aranżacją wnętrz prywatnych i publicznych. Tworzymy z pasji, dzięki czemu każdy nasz projekt jest idealnie skrojony na miarę Twoich oczekiwań i potrzeb.
SKONTAKTUJ SIĘ
ul. Drożyny 6, 80-302 Gdańsk
biuro@studiokreatura.pl
Marta: +48 531 602 240
Paulina: +48 603 304 688