Lobby hotelowe

– Wewnątrz a zarazem na zewnątrz –

Metrów
Lat historii
WYZWANIE:

Zaprojektowanie lobby hotelu zlokalizowanego w Gdańsku na Wyspie Spichrzów w wąskiej przestrzeni pomiędzy budynkami.

Projekt przedstawia koncepcję aranżacji lobby hotelowego w jednej z nowych inwestycji na Wyspie Spichrzów. Ze względu na ulokowanie lobby pomiędzy budynkami i amfiladowy układ, zdecydowałyśmy się na stworzenie wnętrza nawiązującego swoim klimatem do wąskich uliczek miejskich. Postanowiłyśmy wprowadzić charakter brukowanej ulicy z otoczenia do wnętrza tworząc wrażenie niewydzielonego korytarza należącego jednocześnie do przestrzeni dookoła.

W projekcie chciałyśmy nawiązać do historii Wyspy Spichrzów i jej unikatowego systemu torowisk stworzonych ze względu na bardzo ciasną zabudowę tego miejsca. Przed wojną istniała tam rozwinięta sieć torowisk wyposażonych w obrotnice, które służyły do skręcania wagonami w poprzeczne wąskie uliczki. Cała wyspa była nimi poprzecinana umożliwiając również transport do Bramy Nizinnej. Fakt ten był dla nas inspiracją do zaprojektowania posadzki ze stalowymi elementami nawiązującymi do torowisk, która w najszerszym miejscu tworzy plan dawnej obrotnicy kolejowej. Taka obrotnica została wykopana podczas prac poprzedzających inwestycję. Elementy zostały przez nas osadzone w kostce brukowej, a dla uzyskania gładkiej powierzchni pokryte warstwą żywicy tworząc unikatową posadzkę. Zaprojektowane przez nas oświetlenie z wertykalnymi podziałami również nawiązuje do lamp ulicznych. Oświetlenie długiego holu wejściowego umieszczone na wertykalnych konstrukcjach podkreśla nieregularność tej przestrzeni i jej przejściowy charakter. Dla ocieplenia klimatu wnęki pomiędzy pionowymi elementami zostały wykończone barwionym na czarno dębem.

Stylistyka wnętrza została przełamana zastosowaniem dekoracyjnej trójwymiarowej konstrukcji wykonanej z postarzanego lustra. Ozdabia ono miejsca dla oczekujących gości. Eleganckie welurowe fotele i mosiężne dodatki kontrastują z surowością wnętrza, a rozmyte światła odbijające się w lustrze tworzą tajemniczy klimat. Lada recepcyjna umieszczona we wnęce przy wejściu również jest zlepkiem nietypowych połączeń. Eleganckie czarne drewno z akcentem złotych intarsji wybijają się na tle kutej kraty nawiązującej do elementów dekoracyjnych jakie występują na gdańskich uliczkach.


Układ funkcjonalny


Potrzebujesz projektu? Zapytaj o wycenę!
skontaktuj się
O NAS
Zajmujemy się aranżacją wnętrz prywatnych i publicznych. Tworzymy z pasji, dzięki czemu każdy nasz projekt jest idealnie skrojony na miarę Twoich oczekiwań i potrzeb.
SKONTAKTUJ SIĘ
ul. Drożyny 6, 80-302 Gdańsk
biuro@studiokreatura.pl
Marta: +48 531 602 240
Paulina: +48 603 304 688