Kobiecym okiem

– Apartament w Sopocie –

Metrów
Użytkowników
WYZWANIE:

Stworzenie jasnych, nowoczesnych i ergonomicznych wnętrz.
Zaprojektowanie pokoju dziecięcego z motywem LEGO.

Projekt rozpoczęłyśmy od korekty zastanego układu funkcjonalnego. By spełnić życzenia Inwestorki kilka ważnych elementów wymagało zmian:
1. zagospodarowanie salonu – maleńka kuchnia umieszczona na jednej ścianie i brak odpowiedniego miejsca na tv to pierwsze rzeczy, które zostały przez nas poprawione. Postanowiłyśmy dodać półwysep, dzięki czemu stosunkowo nieduży salon pomieścił wszystkie najważniejsze funkcje oraz zmienić układ kuchni, by zwiększyć przestrzeń do przechowywania i poprawić ergonomię.
2. Zmiana układu drugiej łazienki – tu Inwestorce zależało na pomieszczeniu prysznica i wanny w jednej łazience. Stało się to możliwe dzięki przeniesieniu pralki do pomieszczenia gospodarczego przy wejściu.
3. Zmiana podziału ścian między sypialnią, a pokojem gościnnym. Ze względu na stworzenie pomieszczenia gospodarczego w miejscu dotychczasowej garderoby, zdecydowałyśmy się na powiększenie sypialni kosztem sąsiadującego pomieszczenia. Ponadto Inwestorce zależało na umieszczeniu tv w sypialni. Z tego względu zdecydowałyśmy się na postawienie łamanej ściany między pomieszczeniami, co umożliwiło optymalne wykorzystanie miejsca na przechowywanie w każdym z pokoi. Z jednej strony w sypialni zmieściła się szafa z drążkami oraz zabudowa na tv z płytszymi szufladami na składane ubrania. Natomiast od strony pokoju gościnnego układ odwrotny – regał na książki i dodatkowa szafa ubraniowa. Dzięki naprzemiennemu układowi przestrzeń nadal jest spójna, a miejsce maksymalnie wykorzystane.

By nadać wnętrzu nowoczesnego charakteru postawiłyśmy na proste, minimalistyczne rozwiązania, które zostały ożywione zdecydowanym zastosowaniem koloru. Kobiecości wnętrzu nadają pastelowe odcienie i delikatne, rysunkowe wzory, które przewijają się konsekwentnie w każdym pomieszczeniu. Istotnym elementem jest również sklejka, która dominuje w pokoju dziecięcym, a w detalu została użyta w całym apartamencie.

Część holu wejściowego została odcięta patchworkowymi płytkami o graficznym biało-czarnym wzorze. W pozostałej części zastosowałyśmy drewnianą posadzkę w kolorze bielonego dębu. Głównym elementem dekoracyjnym tej przestrzeni są akcenty intensywnego żółtego koloru imitujące oświetlenie lamp. Dla podkreślenia efektu wszędzie zostały zastosowane drzwi z ukrytą ościeżnicą wykończone tak, jak ściana.

W salonie zastosowałyśmy kilka dominujących akcentów – za to w delikatnej kolorystyce. Najbardziej wyrazistym elementem tej przestrzeni jest odcięty blok jednolicie błękitnej kuchni – wykończonej w tym samym odcieniu łącznie z malowanym na kolor frontów sufitem podwieszanym. Pojawia się w niej również żółć w formie mozaiki wykańczającej przestrzeń między szafkami. Blat z białego konglomeratu uspokaja całość. Kuchnia została oddzielona od części dziennej podwyższoną zabudową wykończoną fornirem, w której mieści się telewizor. Zasłania ona jednocześnie to, co dzieje się na blacie kuchennym.

W sypialni dominują pastelowe odcienie różu, błękitu i zieleni zestawione razem na tle bieli i szarości. By nadać wnętrzu miękkości część z łóżkiem została wykończona wykładziną zamiast drewna w linii zabudowy szaf oraz tapicerką w wezgłowiu na całą wysokość pomieszczenia. Delikatne kolory i miękka linia podziału korespondują z kolorystyką muralu z rysunkową grafiką nieba i chmur zastosowanego na ścianie przy wejściu. Ukrywa on także drzwi do łazienki, które również zostały wykończone tapetą, dzięki czemu są niemalże niewidoczne.
Zabudowa meblowa została wykonana w całości w bieli za wyjątkiem wnęki na tv, w której zastosowałyśmy sklejkę wykończoną w kolorze pudrowego różu. Łóżko także zostało wykonane na zamówienie ze sklejki. Od strony okna znalazło się również miejsce na toaletkę.

Sypialnia ma bezpośrednio przylegającą do niej łazienkę z prysznicem. W całym pomieszczeniu dominuje biel ożywiona kilkoma detalami. Ściana frontowa i posadzka została wykończona heksagonalnymi szkliwionymi płytkami o nieregularnej powierzchni. Gładkie kafle przeplatają się tu z dekorami o bardzo kobiecym, rysunkowym wzorze pasującym do reszty mieszkania. Natomiast szeroka kabina prysznicowa została wizualnie odcięta od reszty łazienki poprzez zastosowanie gładkich, wielkoformatowych białych płytek dających wrażenie jednolitej powierzchni.

Elementem spajającym łazienkę z sypialnią jest jednakowe wykończenie szafki umywalkowej o podfrezowanych frontach ze sklejki w odcieniu pudrowego różu. Lustro zastosowane na zabudowie geberitu powiększa przestrzeń i ukrywa dodatkową przestrzeń do przechowywania.

Głównym życzeniem młodego mieszkańca było zaprojektowanie pokoju z LEGO jako motywem przewodnim. By pokój był spójny z resztą mieszkania zdecydowałyśmy się na biel jako tło dla dekoracyjnych akcentów wykonanych w intensywnych kolorach przewijających się w takich detalach jak oświetlenie czy kolorowe taśmy w żaluzjach. Dzięki temu kolorystyka wnętrza jest urozmaicona a jednocześnie nieprzytłaczająca.
We wnęce po lewej od wejścia zaprojektowałyśmy zabudowę łóżka z antresolą do zabawy. Całość została wykonana ze sklejki – częściowo lakierowanej, a częściowo malowanej na biało. Na dole zabudowy znalazła się przestrzeń do spania. W zagłówku zmieściłyśmy skrytki na zabawki dostępne od strony łóżka i półki na książki. Pod antresolą zostało również zaprojektowane oświetlenie do czytania.
Na niskie piętro wchodzi się po kilku stopniach wykonanych jako szuflady, które mieszczą dodatkowe przechowywanie. Górna część do zabawy została zabezpieczona siatką piłkarską zamontowaną do samego sufitu. Natomiast cała ściana za zabudową łóżka została wykończona fototapetą z zaprojektowaną przez nas grafiką inspirowaną LEGO.

Na prawo od wejścia zaprojektowałyśmy dużą narożną szafę z miejscem na przechowywanie ubrań i zabawek. By wpisała się w całość, stworzyłyśmy do niej modułowe fronty imitujące przeskalowane klocki. Niektóre moduły zostały polakierowane w kolorach LEGO.

W łazience ogólnej po drobnej zmianie układu udało się zmieścić zarówno wannę jak i prysznic. Tu również kolor gra pierwszorzędną rolę, wyeksponowany na tle jasnych płytek. Kolorowa szafka z frontami ze sklejki i drewniane malowane lampki ożywiają pomieszczenie. Delikatnym akcentem są płytki z imitacją rysowanego kredkami wzoru zastosowane nad wanną i w prysznicu.

W pokoju gościnnym poza rozkładaną sofą znalazło się miejsce na domową biblioteczkę. Sklejkowy regał został umieszczony na tle błękitnej ściany. Pozostała część zabudowy ukrywa dodatkowe przechowywanie. Uzupełnieniem wnętrza są plakaty Ryszarda Kai.

ZDJĘCIA: Foto&mohito
DODATKI: MOMA Studio i Designzoo

Układ funkcjonalny


Potrzebujesz projektu? Zapytaj o wycenę!
skontaktuj się
O NAS
Zajmujemy się aranżacją wnętrz prywatnych i publicznych. Tworzymy z pasji, dzięki czemu każdy nasz projekt jest idealnie skrojony na miarę Twoich oczekiwań i potrzeb.
SKONTAKTUJ SIĘ
ul. Drożyny 6, 80-302 Gdańsk
biuro@studiokreatura.pl
Marta: +48 531 602 240
Paulina: +48 603 304 688