Dom w Rumi

– Przestrzeń pełna ciepła –

Metrów
Użytkowników
WYZWANIE:

Stworzenie przytulnych pełnych ciepła wnętrz, dla młodej rodziny, łącząc przy tym różne, pozornie wykluczające się style- klasykę i styl rustykalny.

ściana z cegły w salonie

W głównej przestrzeni reprezentacyjnej jaką jest pokój dzienny zaczęłyśmy od wprowadzenia zmian w układzie funkcjonalnym. Kuchnia została otwarta tylko na część salonową, a jej ściany wydłużone, dzięki czemu właściciele uzyskali więcej miejsca na zabudowę kuchenną. Hol odsunął się od strefy dziennej oraz zyskał sporą wnękę na szafę ubraniową, natomiast w środkowej części salonu stanął stół jadalniany.

Projektując kuchnię poświęciłyśmy wiele uwagi na funkcjonalne rozmieszczenie sprzętów AGD oraz optymalizację przestrzeni roboczej. Fronty zabudowy dolnej oraz wysokiej są lakierowane na biały wysoki połysk, co rozświetliło pomieszczenie oraz powiększyło je optycznie. Klasyczne wykończenie szafek wiszących jest nawiązaniem do stylistyki kominka oraz nadaje tej jasnej przestrzeni przytulniejszego akcentu.

dom w Rumii salon
jasna kuchnia

Jednym z najważniejszych elementów tego wnętrza jest zabudowa kominka. Do wykończenia części okalającej wkład kominkowy oraz postument została wykorzystana cegła rozbiórkowa. Przełamaniem nieregularnego charakteru cegły jest klasyczna zabudowa stolarska. Fronty szafek wiszących są wykończone naturalnym fornirem drewnianym lakierowanym w ciepłym odcieniu szarości. Wnęka na TV została pomalowana na ciemny kolor, dzięki czemu ekran wtapia się w tło, a jej najważniejsze elementy dekoracyjne  stają się bardziej widoczne. Cegła rozbiórkowa oraz szare ściany wykończone sztukaterią są dalszą kontynuacją części salonu przełamując przy tym biel pojawiającą się we wnętrzu. Nad skórzanym narożnikiem znajduje się mapa świata w kontrastowych ciemnych ramach wyszukana przez inwestorów.

Dla równowagi postanowiłyśmy wprowadzić parę industrialnych, prostych elementów. Przykładem może być stalowa balustrada schodów malowana proszkowo na czarny kolor. Pod schodami w części salonu znajdują się drzwi garażowe. Aby nie zakłócały swoją obecnością innych elementów postanowiłyśmy zatuszować je przez montaż modelu z ukrytą w ścianie ościeżnicą. Front drzwi jest malowany farbą podobnie jak ściana. Cała część holu wejściowego odbija się w tafli lustrzanych frontów szafy powiększając optycznie tą część wnętrza.

ceglany kominek z miejscem na drewno
tradycyjny kominek
tradycyjny kominek

W strefie wejściowej wiatrołapu wykorzystałyśmy kontrastowe płytki wiktoriańskie składające się z środka wypełnionego powtarzalnym wzorem oraz okalającej go ramy płytek bordiurowych, co tworzy zamkniętą kompozycję dywanową. Całą długość ściany zajmuje zabudowa stolarska z tapicerowanym siedziskiem w centralnej części wnękowej.

Z wiatrołapu jest bezpośrednie wejście do małej toalety w której podłoga jest kontynuacją czarno-białej posadzki dywanowej. Zabudowa geberitu została wykończona szarymi lakierowanymi panelami, za którymi ukryłyśmy dwie szafki na przechowywanie środków czystości. Wysokość zabudowy została ograniczona przez okno znajdujące się powyżej. Aby uzyskać efekt pewnej kontynuacji oraz nieco uporządkować wizualnie to małe pomieszczenie zaproponowałyśmy pomalowanie ścian w kolorze paneli. Łączenie na ścianie dwóch kolorów zostało zaakcentowane subtelną listwą sztukateryjną. Chcąc wprowadzić akcent dekoracyjny który nie przytłoczy tak małego pomieszczenia zdecydowałyśmy się na użycie prostych 3 okrągłych luster w różnych wymiarach.

klasyczny patchwork

Łazienka na piętrze była dla nas sporym wyzwaniem pod względem funkcjonalnym.  Życzeniem inwestorów było posiadanie wanny oraz kabiny prysznicowej. Nie było to łatwe biorąc pod uwagę nieregularny plan pomieszczenia, duże okno oraz skosy dachowe. Ostatecznie zdecydowałyśmy się umieścić wannę pod oknem, natomiast zabudowę geberitu w jednej linii z kabiną prysznicową we wnęce pod skosem. Na podłodze został powtórzony układ płytek wiktoriańskich z bordiurową opaską. Na ścianach zastosowałyśmy płytki szkliwione  imitujące płycinową boazerię angielską. Blat oraz część półek otwartych szafki umywalkowej została zaokrąglona powiększając przejście do drugiej części łazienki.  Aby nadać wnętrzu większej harmonii fronty szafek dopasowałyśmy kolorystycznie do białych płytek. Elementem przełamującym klasykę jest surowa cegła.

klasyczna łazienka

Dla ocieplenia sypialni zależało nam na wprowadzeniu w niej paru rustykalnych dodatków. Inwestorom spodobał się bardzo pomysł z wykorzystaniem starych walizek zamiast szafek nocnych. Ściana za zagłówkiem łóżka – podobnie jak w salonie – została wykończona cegłą rozbiórkową. Ciekawym elementem dekoracyjnym są również drewniane wahadłowe drzwi do garderoby wykonane na zamówienie.  Na suficie dodałyśmy drewnianą belkę do której została wpleciona lampa z 3 wiszącymi oprawami.

garderoba w sypialni
garderoba w sypialni
projekt sypialni szafka z walizek
ZDJĘCIA: Kroniki Studio Hanna Połczyńska
DODATKI: Euforma i MOMA Studio

Układ funkcjonalny


Zobacz
wizualizacje
z projektu

Potrzebujesz projektu? Zapytaj o wycenę!
SKONTAKTUJ SIĘ
O NAS
Zajmujemy się aranżacją wnętrz prywatnych i publicznych. Tworzymy z pasji, dzięki czemu każdy nasz projekt jest idealnie skrojony na miarę Twoich oczekiwań i potrzeb.
SKONTAKTUJ SIĘ
ul. Drożyny 6, 80-302 Gdańsk
biuro@studiokreatura.pl
Marta: +48 531 602 240
Paulina: +48 603 304 688