Apartament dla dwojga

– Na styku dwóch światów –

Metry
Użytkowników
WYZWANIE:

Połączenie w jednym mieszkaniu dwóch stylów: eleganckiej klasyki z elementami industrialnymi tworzącymi niesamowitą, eklektyczną mieszankę.

Życzeniem Inwestorów było pogodzenie w jednym wnętrzu dwóch pozornie sprzecznych ze sobą stylów – eleganckiej klasyki z elementami industrialnymi. Stworzyłyśmy wnętrze, w którym oba style przenikają się tworząc wyważoną mieszankę.

Pomogły nam w tym podstawowe założenia:
1. Sztukateria jako element łączący – listwy sztukateryjne pojawiają się w całym apartamencie stanowiąc spójną bazę wszystkich wnętrz. W każdym wnętrzu ich rola ogranicza się do czegoś innego. W jednym stają się tłem, by stanowić w innym główną ozdobę.
2. Jasna kolorystyka wzbogacona silnymi kontrastami – w całym apartamencie wnętrza ciemne walczą na przemian z jasnymi dając wyraz upodobaniom właścicieli. W przestrzeni dziennej i gabinecie dominuje jasna kolorystyka będąca relaksem dla oczu, a w sypialni i łazience postawiłyśmy na ciemne kolory tworzące unikalny klimat.
3. Posadzka z paneli imitujących stare loftowe deski pomalowane na biało – spaja i rozjaśnia strefę dzienną i sypialnię. Mimo swojego insustrialnego charakteru, jasny kolor posadzki uzupełnia klasyczne dodatki działając ciekawym detalem.

W salonie najważniejsze dla Inwestorów były dwa elementy: biokominek i kuchnia z wyspą.
Zaproponowałyśmy eklektyczną obudowę biokominka nawiązującą do portali kominkowych ze starych kamienic. Zabudowa została wyeksponowana na tle ciemnej ściany podkreślającej jej kształt. Wnętrze również zostało pomalowane na ciemny kolor wysmuklając całość.
Centrum salonu stanowi kuchnia z wyspą wykończoną konglomeratem imitującym naturalny marmur. Minimalistyczna stylistyka została podkreślona przez symetryczny układ tylniej zabudowy kuchennej w kontrastowym kolorze. W wyspie umieściłyśmy zlewozmywak i zmywarkę, by w przestrzeni nad nią umieścić dekoracyjną mosiężną lampę. W tylniej zabudowie znajdują się pozostałe sprzęty w tym zabudowany okap.

Łazienki zostały przez nas zaprojektowane na zasadzie kontrastu: jedna w bieli i jedna w czerni.
Jasna łazienka znajdująca się na końcu korytarza przy sypialni jest przeznaczona dla właścicieli. Tu biel i eleganckie dodatki ścierają się z betonowymi płytkami w odcieniu jasnej szarości. Płyty zastosowane na ścianie z lustrem z przetartym liściastym wzorem nadają dekadenckiego charakteru. Kolejnym industrialnym dodatkiem jest grzejnik stylizowany na stare grzejniki tarczowe stosowane na klatkach schodowych w kolorze miedzi.
Druga łazienka to toaleta dostępna również dla gości. Została przez nas wykończona w całości w czarnym tynku dekoracyjnym. Zastosowałyśmy w niej również czarną wąską umywalkę wiszącą z baterią w kolorze miedzi przypominającą kran ogrodowy.

W sypialni królują ciemne kolory. Antracytowe ściany tworzą klimat intymności a łóżko z wysokim welurowym zagłówkiem zachęca do odpoczynku. Sztukateria w tym pomieszczeniu została ograniczona do zagłówka. Ciekawym akcentem są również mosiężne spoty w kształcie heksagonów korespondujące z pozostałym oświetleniem dekoracyjnym. Ze względu na umieszczenie garderoby w osobnym pomieszczeniu, wolnostojące meble pełnią głównie funkcję dekoracyjną i zapewniają przechowywanie drobnych rzeczy.

Hol wejściowy to główne miejsce do przechowywania za sprawą pojemnej kilkumetrowej szafy ukrytej w zabudowie. Fronty szafy posiadają dekoracyjną sztukaterię kontynuującą tą znajdującą się na ścianach, dzięki czemu zabudowa idealnie wtapia się w otoczenie. Kolor ścian również został dobrany do frontów. W długim holu dominuje jasna kolorystyka. Elementem dekoracyjnym jest stojące naprzeciwko wejścia ogromne lustro z wiszącą lampką oraz galeria plakatów właścicieli w drugiej części korytarza.

Ostatnim pomieszczeniem jest gabinet. Tutaj również zaprojektowałyśmy klasyczną zabudowę z frezowanymi frontami o symetrycznej kompozycji z biurkiem umiejscowionym na środku. Symetria zapewnia równy podział garderoby na część damską i męską. Wpuszczony w zabudowę blat i półki są wykonane z ciemnego forniru.


Układ funkcjonalny


Potrzebujesz projektu? Zapytaj o wycenę!
skontaktuj się
O NAS
Zajmujemy się aranżacją wnętrz prywatnych i publicznych. Tworzymy z pasji, dzięki czemu każdy nasz projekt jest idealnie skrojony na miarę Twoich oczekiwań i potrzeb.
SKONTAKTUJ SIĘ
ul. Drożyny 6, 80-302 Gdańsk
biuro@studiokreatura.pl
Marta: +48 531 602 240
Paulina: +48 603 304 688