Soft loft w Gdańsku

– Styl industrialny w łagodnej odsłonie –

Metrów
Użytkowników
WYZWANIE:

Stworzenie przestrzeni, która jednocześnie będzie przytulna i ciepła, a zarazem będzie miała industrialny charakter.

kuchnia z frontami z siatki

Naszym głównym celem było stworzenie przestrzeni o charakterze industrialnym tak, by nadal pozostawała przytulna i ciepła. Dlatego elementy loftowe zostały ocieplone cegłą i olejowanym naturalnym drewnem.

Dominującym elementem przestrzeni dziennej jest kuchnia, którą połączyłyśmy płynnie z holem wejściowym stosując ten sam kolor zabudowy co na ścianie w holu. Te dwie przestrzenie łączy również oświetlenie – ten sam szynoprzewód zakręca od wejścia do mieszkania do salonu.
Kuchnię zaplanowałyśmy w kształcie litery U, by umożliwić stworzenie półwyspu, o którym marzyli właściciele. Cała zabudowa została wykonana w ciemnoszarym kolorze, który uwydatnia frezowanie imitujące deski. Szafki wiszące mają fronty ażurowe – zostały wykonane z siatki cięto-ciągnionej wpisanej w ramę. Wykończenie przestrzeni nad blatem stanowią płytki imitujące blachę ryflowaną. Elementem ocieplającym wygląd kuchni jest blat z naturalnego drewna, a lekkości nadaje jej delikatna stalowa konstrukcja wisząca nad półwyspem z otwartymi półkami.

ściana z cegły w salonie

Elementem dodającym przytulności jest ściana wykończona cegłą pochodzącą z rozbiórek. Zaplanowałyśmy na niej także instalację z dekoracyjnym oświetleniem prowadzoną natynkowo.
By zapewnić przestrzeni dziennej większej przestronności zdecydowałyśmy się na umieszczenie regału do przechowywania pod sufitem. Dostęp do półek jest możliwy dzięki relingom i zawieszonej na nim drewnianej drabinie, która pełni również funkcję ozdobną. Zabudowa została poprowadzona po niemal całej ścianie kończąc się na obudowie ekranu projekcyjnego.

biblioteczka z drabiną

Okrągły drewniany stół został przez nas zaplanowany w osi wejścia. Wykonany z postarzanego drewna z sękami podkreśla industrialny charakter mieszkania.
Elementem ożywiającym wnętrze jest kontrastowa patchworkowa posadzka w holu z wzorem imitującym rysunek wykonany markerem wchodząca po skosie w salon. Zabudowa w holu została uproszczona do malowanego na czarno drewna na siedzisku i prostych białych frontów korespondujących kolorystycznie z posadzką. W korytarzu umieściłyśmy również tablicę z siatki w stalowej ramie nawiązującą do zabudowy kuchennej i zastępującą tradycyjną farbę tablicową.

reflektory szynowe w holu
instalacja natynkowa na cegle
regał wiszący z drewnianą drabinką

Główną ozdobę łazienki stanowi duża ściana wyłożona kaflami imitującymi starą spawaną konstrukcję wypełnioną różnorodnym szkłem. Wyeksponowana na jej tle została delikatna szafka pod umywalkę wykonana ze stalowych lakierowanych profili. Oparte o ścianę lustro i wiszący z sufitu kinkiet na regulowanym ramieniu nadają tej przestrzeni swobody. Szyba prysznicowa w industrialnej ramie została wykonana na zamówienie razem z szafką.
Pozostała część łazienki wraz z posadzką została wykończona szarymi dużymi kaflami o strukturze lappato.
Projektując łazienkę skoncentrowałyśmy się na tym, by niewielka przestrzeń poza ergonomią i koniecznym przechowywaniem była możliwie jak najlżejsza. Dlatego pralka i niezbędne sprzęty gospodarcze zostały ukryte w zabudowie przy wc odciążając resztę pomieszczenia. Kolory frontów szafy zostały dopasowane do ściany by były jak najmniej widoczne. Urozmaiceniem zabudowy jest wąski słupek wykonany z drewna malowanego na czarno.

szyba prysznicowa w spawanej czarnej ramie
stalowa szafka pod umywalkę

Nieduża sypialnia stanowiła spore wyzwanie, by sprostać wymaganiom odnośnie ilości miejsca do przechowywania. Dlatego zaproponowałyśmy łóżko dosunięte jednym bokiem do ściany, co umożliwiło zaprojektowanie dwóch szaf: jednej głębszej na ubrania wiszące i jednej płytszej, z dodatkowymi szufladami i półkami. Udało się również wygospodarować miejsce na półki w zagłówku, które pełnią funkcję szafki nocnej.
W tym pomieszczeniu zdecydowałyśmy się na powtórzenie tych samych materiałów co w reszcie apartamentu, ale w nowej konfiguracji. Zagłówek wykonany z naturalnego drewna ociepla wnętrze, a ściana nad nim została wykonana z cegły rozbiórkowej pomalowanej dla kontrastu na czarno.
Umieszczona na suficie lampa pająk pełni funkcję oświetlenia ogólnego a jednocześnie zastępuje lampki nocne.

czarna cegła w zagłówku
drewno i cegła w zagłówku

Gabinet jest najjaśniejszym pomieszczeniem w apartamencie. Rozświetlony z każdej strony bielą zapewnia relaks i dobre warunki do pracy. Duża szafa w zabudowie zapewnia sporo miejsca na przechowywanie. Jej ostatnia część to otwarte półki łączące się z blatem biurka wykonanego na szerokość całej ściany.

gabinet z biurkiem w zabudowie
drewniany blat na całą ścianę
ZDJĘCIA: Kroniki Studio Hanna Połczyńska
DODATKI: Euforma

Układ funkcjonalny


plan mieszkania soft loft
Potrzebujesz projektu? Zapytaj o wycenę!
skontaktuj się
O NAS
Zajmujemy się aranżacją wnętrz prywatnych i publicznych. Tworzymy z pasji, dzięki czemu każdy nasz projekt jest idealnie skrojony na miarę Twoich oczekiwań i potrzeb.
SKONTAKTUJ SIĘ
ul. Drożyny 6, 80-302 Gdańsk
biuro@studiokreatura.pl
Marta: +48 531 602 240
Paulina: +48 603 304 688